Louise Runia

Uit Contact Bronkhorstzuid

 

Zeven bijzondere Bronckhorsters koninklijk onderscheiden

vr 26 apr 2019, 22:59

GP26042019_BrhZ

Gedecoreerden Titia Hondelink-Hassing, Frans Janssen, Dini Oosterink-Weustenenk, Jannie Klein Lebbink-Fokkink, Tonnie Klein Lebbink, Peter Grob en Louise Runia-Caers met burgemeester Marianne Besselink in hun midden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

 

HENGELO/BRONCKHORST – Op 26 april stonden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis in Hengelo, de zogenoemde lintjesregen, dit jaar maar liefst zeven Bronckhorster inwoners in het zonnetje. Titia Hondelink-Hassing, Dini Oosterink-Weustenenk, Frans Janssen, het echtpaar Tonnie Klein Lebbink en Jannie Klein Lebbink-Fokkink en Peter Grob werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Louise Runia-Caers is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Door Liesbeth Spaansen

 

Het was een verrassende samenkomst van de Bronckhorster decorandi in het kantoor van burgemeester Marianne Besselink. Voor het echtpaar Klein Lebbink uit Halle bijvoorbeeld. “Waarom ben jij hier?” vroegen zij aan elkaar. Frans Janssen kwam om een nieuw supermarktfiliaal te bespreken en ook voor de anderen waren smoezen bedacht om ze naar het gemeentehuis van Hengelo te lokken. Geen van allen hadden bedacht ooit een lintje te ontvangen voor het vele vrijwilligerswerk dat zij met liefde en toewijding doen.

Burgemeester ging hen voor naar de raadzaal, waar vele familieleden, vrienden en commissie- of bestuursgenoten zaten te wachten. “Allemaal van harte welkom in deze raadzaal, vandaag een feestzaal. Bijzonder welkom aan Derk-Jan Terpstra die ik heb uitgenodigd om u allen muzikaal welkom te heten. Hij werd vorig jaar in Kiev tot excellent amateurpianist uitgeroepen,” begint de burgemeester haar toespraak. Zij benoemde de bijzondere bijeenkomst een dag eerder, met honderd decorandi met hun partners. “U ziet, we blijven u volgen na vandaag.” Vorig jaar werden in Bronckhorst de eerste jeugdlintjes uitgereikt aan Cas, Gijs, Frederique en Annabel. “Wie een jonge vrijwilliger kent en vindt dat deze in aanmerking komt voor een lintje, kan deze nog aanmelden,” aldus een enthousiaste burgemeester. “Terug naar u! U heeft zich voor lange tijd voor de samenleving ingespannen. Ik vraag u een voor een naar voren.” Burgemeester Besselink noemde alle taken die de vrijwilligers hadden gedaan of nog steeds doen en besloot met “Het heeft zijne majesteit de koning behaagd u te benoemen tot…”

 

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Louise Runia-Caers (60) uit Zelhem was vijf jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem. Van 2013 tot 2017 was zij betrokken bij scholenproject Zelhem Westerbork Toen en Nu in samenwerking met Amnesty. Zij is bestuurslid van het 4 Mei Comité Zelhem, vrijwilliger bij stichting Palliatieve Terminale Zorg in Zelhem en Halle en is voorzitter van het integraal operationeel overleg van Achterhoekse Overleg en cursuscoördinator op federatieniveau bij Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Federatie Oost Gelderland.

Zeven keer vroeg burgemeester Besselink of zij de versierselen mocht opspelden en reikte een fraai boeket aan. Met een oranjebittertje of jus d’orange bracht eenieder een toost uit op de koning en konden de gedecoreerde Bronckhorsters worden gefeliciteerd. Derk-Jan Terpstra zorgde voor de muzikale omlijsting van het feest dat in de kantine van het gemeentehuis met een drankje en hapje werd gevierd.

Foto’s van de uitreiking staan op Achterhoekfoto.nl