Ben Groenewold in GP

Gelderse Post Oude IJsselstreek 26 april 2019

Acht leden en een ridder in de Orde van Oranje-Nassau in de Oude IJsselstreek

vr 26 apr 2019, 15:19

GP26042019_1

Bij de lintjesregen in Oude IJsselstreek werden negen personen onderscheiden door burgemeester Otwin van Dijk. Foto: Josée Gruwel

ULFT – In de DRU Cultuurfabriek reikte burgemeester Otwin van Dijk vrijdagmorgen namens Zijne Majesteit de Koning negen lintjes uit. Vier inwoners uit Terborg, vier uit Varsseveld en een uit Silvolde waren de gelukkigen. Acht van hen, in de leeftijd van 58 tot 77 jaar, ontvingen de versierselen die horen bij de benoeming tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De 76-jarige Ben Groenewold uit Varsseveld werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Door Josée Gruwel

 

Met een smoes die door anderen verzonnen was waren ze allemaal naar de DRU Cultuurfabriek gekomen: Jan en Mieke Veenink, Frans Duvigneau, Fred Jansen, Jozef Oostveen, Jan en Freda Derksen, Marga Leenman en Ben Groenewold. Ze waren ernaartoe gelokt, om zogenaamd een lezing bij te wonen, om er te klussen of om er een gesprek te hebben met de werkgever. “En waarschijnlijk heeft een aantal van u vanmorgen gedacht: “Wat wordt er toch druk op me gelegd om mijn beste kleren aan te doen”, aldus Otwin van Dijk tegen de decorandi, die inmiddels op het podium van de Rabobankzaal een plaats aangewezen hadden gekregen en met familie en vrienden in de zaal luisterden naar hun burgervader. Die prees hen omdat ze zich vele jaren belangeloos voor de medemens, de maatschappij en de dorpsgemeenschap inzetten en voorgedragen werden voor een lintje. “Er is over jullie vrijwillige inzet een compleet dossier aangelegd. Dat werd beoordeeld door de burgemeester, de provincie, het kapittel voor de civiele orden, het ministerie en de koning.” Van Dijk haalde aan hoe op allerlei manieren en met inzet van familie en bekenden aan de juiste gegevens werd gekomen.

“Met de wet op de privacy heeft dat soms niet veel van doen.” Zoals de jongste kleinzoon van Jan en Freda Derksen die een afspraak maakte met zijn opa en oma om een interview te houden over hun vrijwilligerswerk, zogenaamd voor een werkstuk voor school, en die gegevens doorspeelde. En de kleindochter van Jan en Freda die zogenaamd een website moest maken, daarvoor even de computer van haar opa wilde gebruiken en zo inzage kreeg in documenten over het vrijwilligerswerk van haar grootouders. Uiteindelijk kwamen alle dossiers rond, aldus Van Dijk, die per persoon voorlas welke werkzaamheden er over een fors aantal jaren verricht werden. Tussen het uitreiken van de versierselen door zorgde het duo Manon & Jetse voor muziek. Ter afsluiting van de plechtigheid werd het Wilhelmus gezongen en werd er met oranjebitter of een ander oranje drankje geproost op de decorandi.